dimarts, 12 de gener del 2010

Lectures de 2009

Hui estava fent un repàs de les lectures (normalment novel·les) que he fet en el passat any 2009. Malgrat tindre encara pendent de lectura una llarga llista de clàssics de la literatura universal –cosa imperdonable i inajornable–, ha estat en general un bon any literari: he conegut autors nous; he aprofundit, sobretot, en la novel·la valenciana; he tingut la sort de llegir algun text sublim; he fet lectures amb les quals, si no he gojat apassionadament, he aprés «continguts transversals» (normalment d’història, geografia i especialment llengua –tant estrangera com pròpia). I també, és clar, m’he empassat algun bunyol infumable (però d’eixos no en parlem, que fa lleig i no paga la pena). En fi, per als qui no heu seguit el blog o els que, com a mi, acolliu amb goig les recomanacions, vos he seleccionat alguns d’aquests llibres llegits en 2009 en un ordre més o menys cronològic. La majoria tenen un enllaç que vos durà a l’apunt corresponent que vaig escriure al poc de llegir cada llibre.

En català (autors valencians):

Plagis, d’Urbà Lozano
Femení Singular, d’Urbà Lozano
Històries marginals, de Josep Lozano: el títol ho diu tot. Contes on els protagonistes són personatges marginats, entre d'altres, per motius sexuals. Ambient rural valencià (riberenc) del segle XX. Un curiós exercici literari, amb escenes sovint sorprenents.
La dona forta, Maria Beneyto
Ícar o la impotència, d’Artur Perucho
L’últim serf, de Maria Ibars: la història no em va entusiasmar, però és un clàssic de la novel·la valenciana, interessantíssim lingüísticament i històricament parlant. Reflecteix el català de Dénia de l’època, i també és un document sociohistòric sobre la misèria de la classe treballadora a finals del XIX.
Matèria de Bretanya, de Marcelina Sánchez-Cutillas: text costumista autobiogràfic, els estius de l’autora a l’Altea de principis del XX. Interessant sociològicament i lingüística.
Una biblioteca en el desert, de Joan Francesc Mira
L’home manuscrit, de Manuel Baixauli

En català (autors catalans):

La pell freda, d’Albert Sánchez Piñol
Tretze tristos tràngols, d’Albert Sánchez Piñol

En anglés:

The Scar of David, de Susan Abulhawa
Things I’ve Been Silent About, d’Azar Nafisi: autobiografia de la filla d’un important polític iranià; crònica de l’evolució política i cultural del país i crítica al fundamentalisme. Molt interessant i d'oportuna lectura arran el darrer escàndol electoral a Iran.
Think of a number, de John Verdon: novel·la negra, de detectius, assassins en sèrie, trama, diàlegs i escenes tenses i sorpreses. Molt ben escrita; enganxa.

En castellà:

Tranvía a la Malvarrossa, de Manuel Vicent