dimecres, 23 de juny del 2010

La paraula de la setmana: «aguaitar»

Dalí pintà aquesta xicona aguaitant per la finestra

Un altre verb que cal fer servir. «Aguaitar» vol dir observar, mirar atentament, vigilar. En valencià sovint l’utilitzem quan escodrinyem, des de dins de casa, una cosa o esdeveniment que ocorre fora. Diem: «aguaitar per la finestra» o «aguaitar pel balcó». El sentit de vigilar ve de lluny, penseu per exemple en les torres de guaita defensives (tan importants en la costa valenciana), o accidents naturals com les Penyes de Guaita, a Puçol, una paret de roca que mira cap a la mar (per cert, ideal per a escalar, si vos hi atreviu). També es pot usar el verb simplement com a sinònim de «mirar». Així, direm «aguaita!» quan volem que el nostre interlocutor es fixe en alguna cosa que estem mostrant-li o que estem a punt de dir-li.

A Catalunya he comprovat que aquest verb també es fa servir bastant, en la variant formal «guaitar», sense la a. De fet, sempre recorde el lema d’un supermercat de Barcelona: Guaita, quins preus!.

El mot ve del germànic wahten, que vol dir vigilar, observar.Wahta, al seu torn, vol dir la guàrdia o la guarda.

dimarts, 22 de juny del 2010

Català, llengua cooficial a Perpinyà



El català ja és llengua cooficial amb el francés a l'Ajuntament de Perpinyà. Serà només quelcom simbòlic, fum de botja? S'estendrà a la mancomunitat de municipis de Perpinyà? Mai hi he estat, però fa pinta de ser una ciutat bonica. Em falten tants llocs per veure... Que bo seria poder comunicar-s'hi en valencià.