divendres, 21 d’agost del 2009

En «martxa» després de vacances


Després d’unes –no ho dubteu– immerescudes vacances, reprenem la marxa del blog. Esperem que algú tinga memòria per recordar que Saps què vull dir-te existeix; i més difícil encara, que tinga gana de llegir. Doncs bé, en ple agost la persona passeja per València ciutat. I què hi troba? Doncs la mateixa calda de sempre, fruit d’una barreja d’humitat i d’un sol que bada les pedres, que assota els mateixos carrers de sempre, això sí, buits del personal que malgrat tot té prou coneixement com per a fugir de la urbs en aquestes dates. Ara bé, hi ha coses que no canvien amb les estacions: les pifiades o espifiades de tot allò que està –o tracta d’estar– escrit en valencià. Fixeu-vos en aquest cartell de Metrovalencia (València sense accent, és clar, perquè Lizondo així ho sentencià), que amb tanta bona intenció commemora l’aniversari dels drets humans.

Quant a les pifiades m’agradaria que hi participàreu amb els vostres comentaris. Jo només vos en dic la més cridanera: en martxa, amb tx, sí senyor, per deixar ben claret que nosaltres no pronunciem marsha, com els nostres enemics acèrrims. Però a banda d’aquesta faltam n’hi ha, fins on arribe jo, 3 més, diguem-ne poc cridaneres a primera vista, ortogràfiques, si voleu. I a més de les faltes, 2 incongruències, per dir-ho d’alguna manera. Feu clic a la foto per ampliar-la i les descobrireu. A mesura que ho feu les afegirem al post.

2ª pifiada (comentada per Aina): difondre-los. Correcció: «difondre'ls» (el verb acaba amb vocal)

3ª pifiada (comentada per Aina): Colón y Túria. Correcció «Colón [?] i Túria». Ja fa anys que hi ha unes normes que reserven la lletra y al dígraf ny.