L’altre dia, com tants altres, anava en l’autobús cap a València. En el seient de davant hi havia dos dones que parlaven de les seues coses com sol ser habitual, per a amenitzar una miqueta el viatge. No estava parant-los atenció fins que de la boca d’una d’elles isqué la combinació de paraules tabú –o almenys polèmiques– hui dia entre valencians: la denominació País Valencià. Parí l’orella per si no ho havia sentit bé, però no, la seua interlocutora ho va tornar a dir: Sí, sí, allí mismo, pasas por la plaza País Valenciano...
He de dir que em sorprengué prou. ¿I a on està eixa plaça del País Valencià, si es pot saber? Busques en la via michelin o no ix en cap lloc. Després he sabut que eixe era el nom que durant la transició tenia la que ara ara coneixem com a Plaça de l’Ajuntament, que en temps pretèrits es digué Plaza del Caudillo. Eixe nom, del Caudillo, sí que li l’havia sentit a ma iaia. Pareix que el nom País Valencià, ara bandejat i maleït, que rebia la plaça encara el tenen present algunes persones d’una certa edat.
A banda d’adonar-me de com en pocs anys s’han eliminat certes (digam) senyes d’identitat que ja són un mera boira en les ments de les noves generacions, me preguntava per què no hi ha –almenys jo no l’he trobat– cap carrer o plaça en la ciutat de València que es diga “País Valencià” quan eixa denominació dona nom a molts carrers de nombroses poblacions valencianes (i no cal anar molt lluny de la capital, estic pensant en Sedaví o Paterna). La segona reflexió és, si València és la capital, ¿no seria lògic que alguna plaça o carrer fera honor a la comunitat autònoma de què és capital? Pensem que Barcelona, per exemple, té la seua Plaça Catalunya i també la seua Plaça Espanya. ¿I en València ciutat? Hi ha la Plaça Espanya, però no la del País Valencià, ni tan sols la de la “Comunitat Valenciana”. Sí que hi ha, cal dir-ho, una avinguda del Regne de València.
Per això em pregutava per la denominació maleïda i la seua vigència. ¿És realment una denominació «setentera que no interesa a nadie», com digué Esteban González-Pons fa poc en Levante? Certament, la denominació «Comunitat Valenciana» i la bandera amb franja blava han aconseguit l’acceptació social. No és estrany vore adhesius als cotxes amb la bandera o el símbol de la palmera i el nom de “comunitat”, no ens escandalitzem. Ha sigut acceptat per una majoria. ¿O potser hauríem de dir que a la gent, simplement, se li’n fot?. Perquè, realment, ¿s’han interioritzat estos símbols? La gent diu “València” per a referir-se a tot el País Valencià. ¿I fora d’ací? Sempre em pregunte com en els mitjans de comunicació, com ara Antena 3 o Telecinco, tenen la barra de dir-nos “Levante” quan ja tenim un nom –millor dit, dos– per a la comunitat autònoma.
Per cert, darrerament s’ha proposat de canviar el nom una vegada més a la susdita plaça, per a posar-li “Jaume I”, en commemoració del 800 aniversari del naiximent del rei que dirigia les tropes catalanes i aragoneses (a vore quan diuen açò en Canal 9, ¡que el rei no vingué a soles!) que fundaren el Regne de València.
(Redacció modificada en octubre de 2024)