dijous, 14 de febrer del 2008

Qüestió de noms

L’altre dia, com tants d’altres, anava en l’autobús cap a València. En el seient de davant hi havia dues dones que parlaven de les seues coses com sol ser habitual, per amenitzar una miqueta el viatge. No estava parant-hi atenció fins que de la boca d’una d’elles va eixir la combinació de paraules tabú –o si més no polèmiques– hui dia al nostre país: la denominació país valencià. Vaig parar l’orella per veure si havia sentit malament, però no, la seua interlocutora ho va tornar a dir: Sí, sí, allí mismo, pasas por la plaza País Valenciano...

Em va sorprendre bastant, tot s’ha de dir. I on està aquesta plaça del País Valencià, si es pot saber? Busques a la via michelin o no ix enlloc. Després m’assabente que aquest era el nom que durant la transició tenia el que ara ara coneixem com Plaça de l’Ajuntament, que en temps pretèrits es va dir Plaza del Caudillo. Aquest últim, per cert, sí l’havia sentit en veu de ma iaia. Sembla que el nom –ara bandejat i maleït– que rebia la plaça encara roman en les ments d’algunes persones quarantines.

A banda d’adonar-me de com en pocs anys s’han eliminat certes (diguem-li) senyes d’identitat que ja són un mera boira en les ments de les noves generacions, em vaig preguntar a mi mateix perquè no hi ha –almenys jo no l’he trobat– cap carrer o plaça a València que es diga “País Valencià” quan aquesta denominació dóna nom a molts carrers de nombroses poblacions (i no cal anar molt lluny de la capital, estic pensant en Sedaví o Paterna). La segona reflexió és, si València és la capital, no fóra lògic que alguna plaça o carrer fera honor a la comunitat autònoma de què és capital? Pensem que Barcelona, per exemple, té la seua Plaça Catalunya i també la seua Plaça Espanya. I a València? Hi ha la Plaça Espanya, però no la del País Valencià, ni tan sols la de la “Comunitat Valenciana”.

Arran d’açò em vaig preguntar sobre la denominació maleïda i la seua vigència. És realment una denominació setentera que no interesa a nadie, com va dir González-Pons fa poc al Levante? Certament, la denominació Comunitat Valenciana i la bandera amb franja blava han aconseguit una acceptació social generalitzada. No és estrany vore adhesius als cotxes amb la bandereta o la palmereta i el nom de “comunitat”, no ens escandalitzem. Ha sigut acceptat per una majoria. O potser hauríem de dir que a la gent, simplement, se li'n fot?. Perquè, realment, s'han interioritzat aquests símbols? La gent continua dient “València” per referir-se a tot el País Valencià. I fora d’ací? Sempre em pregunte com als mitjans de comunicació com Antena 3 o Telecinco tenen la barra de dir-nos “Levante”, o simplement “Valencia”, quan ja tenim un nom –millor dit, dosper a la comunitat autònoma, no és així?

Per cert, darrerament s’ha proposat de canviar-li el nom una vegada més a la sobredita plaça, per posar-li “Jaume I”, en commemoració del 800 aniversari del naixement del rei que dirigia les tropes catalano-aragoneses (a veure quan diuen açò a Canal 9, que el rei no vingué a soles!) que van conquerir el Regne de València.