dimecres, 27 d’octubre del 2010

La paraula de la setmana: «despitralat»


La cantant Elaine Paige reposa la mà sobre un Freddy Mercury despitralat

L’altre dia isquí de la dutxa i encara no m’havia posat res de cintura en amunt, puix m’havia deixat la roba en el quarto. Llavors una veu sàvia m’aconsellà que no anara tan despitralat, perquè en el mes en què estem i tenint en compte que les temperatures han baixat prou, m’arriscava a refredar-me. 

Anar despitralat, doncs, significa dur el pit descobert. U sol anar despitralat quan fa molta calor, com és el cas dels hòmens d’edat que, amb la vergonya perduda molts anys arrere, en estiu porten la camisa desbotonada (i sovint mostren també una panxa tan redona i prominent que lleva protagonisme al pit). També van despitralats els jóvens fornits i bragats que, afectats per la calor que sempre s’acarnissa més amb el mascle, no tenen inconvenient a mostrar al món el seu tors herculi.

La paraula deriva de pitral en composició amb el prefix negatiu des-. Pitral és un sinònim de pitrera, que significa «part anterior del pit, especialment la sina».

(Redacció modificada en maig de 2024)

dilluns, 25 d’octubre del 2010

He llegit «Joc brut», de Manuel de Pedrolo

Des que vaig llegir (dos voltes) Mecanoscrit del segon origen ara fa molts anys, sempre havia volgut llegir alguna cosa més de Manuel de Pedrolo. Lamentablement, em sol passar que quan tinc la intenció de llegir un llibre o de saber més sobre un autor, la cosa es queda en això, en una intenció. I té delicte. I no és per falta de curiositat meua: el que em passa és que per no ser més impulsiu i fer les coses quan m’abellix fer-les, em disperse i la cosa s’oblida, a vegades, fins molt de temps després. En este cas, fins que em trobí en una llibreria de vell buscant els poemes d’un autor estranger i acabí emportant-me dos obres del meu novel·liste català pendent. La casualitat fon generosa: Gairebé ningú i altres contes i Joc brut per cinc eurets.

He llegit Joc brut i l’impacte, com era d’esperar, no ha sigut el mateix que el que em provocà el Mecanoscrit quan era un xaval (esta obra té part de culpa que m’aficionara a llegir novel·les i, concretament, novel·les en valencià o català). Tanmateix, de Joc brut vos puc dir que és una novel·leta entretinguda i ben escrita; d’argument senzill: d’estes que es lligen en una o dos vesprades. Sense xafar-vos el llibre, la història es pot resumir en una frase: el que és capaç de fer un home infeliç per a posseir la bellea i el sexe d’una dona. M’ha agradat com la novel·la enganxa al principi amb la descripció d’una formositat admirada i cobejada; com d’ací naix una tensió que perdura al llarg de tot el text; també la caracterització del personatge principal (un urbanita pobre i desgraciat) amb quatre dades i el que ell mostra de si mateix; com l’autor ha fet els salts temporals necessaris i ens ha estalviat faena. Es tracta d’un text, sens dubte, nascut de la libido, i abocat al paper en forma de novel·la negra.

I ara em queden pendents els seus contes, però de moment estem en altres lectures. Ja vos contaré. ¡Espere que no tornen a passar anys!

(Redacció modificada en juny de 2024)