He llegit: «The Scar of David», de Susan Abulhawa

The Scar of David Susan Abulhawa ressenya
Si vos interessa el tema del conflicte en Palestina vos recomane la novel·la «The Scar of David». És un recorregut històric del conflicte araboisraelià des dels anys quaranta fins a quasi l’actualitat (2002), a través de la història d’una família de palestins. 

És lany 1941, Yehya és un palestí que viu del cultiu de l’oliva amb la seua família en Ein Hod, un poble petit situat al nord del que hui és territori israelià. Hasan, el seu fill, intel·ligent i ple d’inquietuds, coneix un bon amic jueu, Ari. A tots dos els unixen uns forts lligams d’amistat, malgrat diferències de religió i de llengua. Però l’esclat de la violència de les incursions israelianes, la creació de l’Estat d’Israel i el posterior exili dels palestins a camps de refugiats separarà els dos amics. Hasan es casarà amb Dalia, una beduïna amb qui tindrà tres fills: Ismael, Yousef i Amal. Estos patiran destins ben diversos: En una de les incursions, el jove Ismael serà segrestat per un soldat israelià, que el lliurarà a la seua muller incapaç de tindre fills, l’educarà d’acord amb les creences i la ideologia dels colons jueus, i li posarà de nom David. Yousef heretarà la bondat i la intel·ligència de son pare, i formarà part activa de la vida del camp. 

Els anys passen al camp de refugiats de Jenin, en Cisjordània, a on la família ha hagut de fugir, i encara no poden tornar al seu poble ni a treballar la que sempre havia sigut la seua terra. Noves generacions de palestins hi naixen, com ara Amal, que desenvoluparà la nostàlgia per un país i una normalitat que no ha viscut mai. Sa vida serà el testimoni de qui no ha conegut més que una família destrossada, la vida del camp i contínues guerres que l’obligaran a emigrar; una vida que, amb tot, gojarà del regal de l’amistat. El seu germà Ismael (David), en canvi, ignorant dels seus orígens, s’enrolarà en l’exèrcit israelià i prendrà part en les atrocitats perpetrades contra els palestins, fins i tot contra el seu propi germà, Yousef. Però David té una cicatriu a la cara i unes característiques físiques que tard o d’hora el relacionaran amb la seua família biològica.

Susan Abulhawa

Amal viurà en un orfenat de Jerusalem i posteriorment una bona part de la seua vida en els Estats Units, país al qual mai no sabrà adaptar-se. Tornarà a Beirut, en el Líban, a treballar en un camp de refugiats i s’hi casarà. Però la guerra tornarà a perseguir-la i haurà de tornar embarassada als EUA, a on tindrà i educarà la seua filla Sara. Mentrimentres, Yousef, arran de l’assassinat de la dona de la seua vida i del seu futur fill, perd tota esperança de ser feliç, el desig de venjança el supera i es convertix en un terroriste perseguit. Sara, la filla d’Amal, desitjosa de trobar els seus orígens i la seua identitat, tractarà de convéncer sa mare per tornar a Palestina. Amal, commoguda per la recent coneixença del seu germà David, reconciliada amb el seu passat i afectada per la nostàlgia pels seus familiars, hi accedirà. Per uns dies, la felicitat tornarà a les seues vides. Però la barbàrie i la desraó de la guerra els encalçaran, i només les noves generacions sobreviuran per a assegurar que la història no es repetix.

En la novel·la es veu prou bé el tema del penediment dels jueus israelians, i també la desesperació d’alguns palestins, que els du a la venjança i a cometre accions violentes.

Vos passe un blog amb informació de Susan Abulhawa, l
autora

(Text actualitzat en giner de 2025)

Comentaris

Anònim ha dit…
I would like to read it.... even if is in english.

Thanks my friend.

Javi.

Entrades populars d'aquest blog

Les parets parlen: «servei» o «servici»?

La paraula de la setmana: comboi / acomboiar-se

La paraula de la setmana: estralejar