dimecres, 12 de gener de 2011

El Valor de les paraules


Si voleu conéixer un poc més la figura de l’escriptor i gramàtic valencià Enric Valor, vos recomane que vos deixeu caure per l’exposició que s’està fent a València, a l’edifici de la Nau de la Universitat. Per a mi, que en els darrers mesos he tingut el goig de treballar algunes de les seues rondalles, llegir algunes de les seues novel•les (1 i 2) o consultar el seu magnífic Curs mitjà de gramàtica catalana, acostar-me a este gran home d’una manera més visual i més física ha sigut una experiència grata. En entrar, l’exposició apareix com una cosa senzilla, dues vitrines, alguna foto i alguns llibres arrambats a les parets. Però si hi fiqueu el nas, la cosa prendrà més interés. De seguida reconeixereu publicacions: edicions actuals de les seues novel•les, però també edicions antigues de la trilogia de Cassana, edicions il•lustrades de les rondalles, un còmic amb la vida de l’autor o diverses publicacions de llengua del de Castalla.

Sobta un poc veure l'expressió Lengua valenciana sobre este mapa

També hi ha documents personals de l’escriptor, com la partida de naixement o una carta on sol•licita permís per a cursar estudis superiors. Em cridà especialment l’atenció un exemplar de El Tio Cuc, un diari satíric de la ciutat d’Alacant on Valor hi escrivia articles de llengua. Fou curiós fer una ullada a la pàgina exposada d’este setmanari, escrit en una llengua encara no del tot normativa, on Enric Valor tracta de posar ordre, però encara escriu, per exemple, sonits per referir-se als sons. En un racó de la sala hi ha la projecció del documental «El valor de les paraules», emés ja fa uns dies per Canal 9. D’este, m’agradà especialment veure les entrevistes amb el mateix Valor, a qui no havia vist mai parlar. En darrer terme, i com a objecte més visible de l’exposició, hi ha una reproducció del despatx on escrivia, amb objectes identificadors de l’escriptor ―la màquina d’escriure, el barret, la gavardina― alguns dels quals són reals.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Vols dir que hi ha un documental sobre quelcom valencià que és interessant i està fet a Canal 9?
Això s'ha de veure!!

Salutacions, i que hagues començat el any bé

La Fada

Josep Lluís ha dit...

Sí, a Canal 9 dos o punt dos o com li diguen... Sobretot interessant el que deia el propi Valor. Per exemple, que escrigué les rondalles com una alternativa al que ell volia fer, i no el deixaven per la censura: escriure novel·les.

Que el comences molt bé tu també

Salut!

VicentQuerubin ha dit...

Sóc un mestre i estaria interessat en poder obtindre este documental per posar-los-ho als meus alumnes de primària ja que estem fent activitats per l'any Valor a la nostras escola. Algú el té gravat o disponible en DVD? Saveu si es pot comprar en algun lloc? En canal 9 o en l'AVL només es poden vore en directe però no descarregar.