dilluns, 10 de gener del 2011

La paraula de la setmana: «prunyó»


Els prunyons són lesions inflamatòries de la pell que s’originen per l’exposició contínua al fred i a la humitat. Solen aparéixer als dits de les mans i dels peus, però a vegades afecten també els talons, el nas i les orelles. Estes lesions cutànies tenen un color rogenc i provoquen una sensació de picor i de cremor que sol durar unes quantes setmanes, fins que remet el fred o el cos s’hi acostuma. Que ens isquen prunyons o no depén de la sensibilitat que tinguem al fred, així com de la circulació sanguínia.

Generacions anteriors a la meua tenen molt presents els prunyons, i em conten que abans este trastorn era una cosa molt usual. Potser és perquè fa cinquanta anys les temperatures descendien més que ara i la vida era més dura. Qui em parla dels prunyons, almenys, va estar més exposat al fred que jo i segurament mal alimentat. Siga com siga, he sentit a dir casos de persones que han arribat a perdre part d’una orella per culpa dels maleïts prunyons.

L’origen del mot «prunyó» és el llatí perniōne —de fet, «perniosi» és el nom científic del trastorn o malaltia provocada pel fred―. Pareix que la paraula va patir un canvi i es va assimilar a «prunyó», una paraula popular ja existent en la llengua, d’arrel llatina diferent (pruniōne) i que designa una cosa també totalment diferent: el fruit d’un arbust, el prunyoner.

En català, els prunyons també es poden dir penellons.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

la persona que patí més fred (fret, hihiihihi) que tu diu que no et va dir RODADITS

MEQUETREFE ha dit...

Jo he sentit dir "durellons" per referir-se també als prunyons.
Salutacions i tot el que acabe en "-ons" menys collons...

Anònim ha dit...

durellons no te res que vore en els prunyons, els durellons es lo que es diu en castella durezas o callos