diumenge, 16 d’octubre del 2011

La paraula de la setmana: «cercolat»


Pollet cercolat o contrafet. Trac la imatge d’este blog.

La paraula d’esta setmana em té una miqueta desconcertat. Segons he investigat, es diu cercolat d’algú que té alguna deformació o minusvalidesa física perceptible, com per exemple problemes de motricitat als braços o un braç més llarg que l’altre. Pareix que la paraula s’usa sovint amb sentit pejoratiu o com a insult, i que fins i tot ha passat a designar minusvalideses o discapacitats intel·lectuals (ço és, un retard mental). D’altra banda, la paraula cercolat s’aplica també als animals, ja que es diu que estan cercolats els pollets que han eixit de l’ou amb alguna malformació.

Tinc constància que veïns d’Algemesí, Paterna, Silla i Sedaví d’una edat aproximada de seixanta anys coneixen i utilitzen la paraula «cercolat». Els seus fills, en canvi, no la gasten; alguns perquè la desconeixem, d’altres perquè malgrat que els sona no saben ben bé a què fa referència o usen altres mots equivalents. Jo atribuïsc esta pèrdua de coneixement ―que es dóna, si més no, en els parlants a què he enquestat― d’una banda, a la pèrdua del referent (ser testimoni del naixement de pollets ha deixat de ser una cosa quotidiana per a la majoria de famílies), i de l’altra, al fet que les discapacitats físiques són anomenades hui dia de manera més precisa, científica i políticament correcta.

Deia que «cercolat» em té desconcertat perquè no veig gaire clara la relació entre el significat popular del mot i el verb del qual sembla provindre. Perquè el verb «cercolar» té dos significats: 1) «Posar cèrcols, per exemple, a una bóta o a un bocoi» i 2) «Llevar terra del voltant de la soca d’una planta; tirar-hi fem i colgar-lo de terra».

Algú utilitza o coneix esta paraula? Podria matisar o ampliar-ne el significat?

8 comentaris:

Ramon Gimeno ha dit...

He buscat en diversos diccionaris que tenim per ací –inclòs el Coromines– i no he trobat cap referència a este significat de la paraula. L'únic que ha donat resultat és el Diccionari valencià-castellà de la Real Academia de Cultura Valenciana (1992) que resol la qüestió amb un contundent tullido com a equivalent d'esta paraula. També inclou tullir com a equivalent del verb cercolar. Com que és un diccionari bilingüe (a més d'intensament blaver), òbviament, no hi ha cap indicació etimològica.

També volia fer una matisació, ja que a Algemesí, segons em contaven, usaven la paraula també per a referir-se als ous de les gallines que eixien deformats (no recorde si també ho aplicaven als pollets).

Ja per a acabar, el meu company, que també ronda els seixanta anys i que és natural de Rocafort (Horta Nord), no havia sentit eixa paraula ni tenia cap intuïció sobre el significat. Coses que passen.

Salut

Anònim ha dit...

Jo sóc de Rocafort, tinc 53 anys i sempre h'escoltat la paraula a casa com a sinònim de mal fet, contrafet...

Rafel ha dit...

Hola,
Jo sóc de Meliana i he trobat aquest blog perquè estava buscant la manera d'escriure cercolat ja que mon iaio tenia un germà cercoladet (el diminutiu sona més carinyòs) ja que tenia una mà amb paràlisi infantil.
Cercolat és una paraula que a l'horta Nord s'ha usat molt i pense que encara hi ha molta gent que la conéix.

Salut

Unknown ha dit...

M'abuela de Torrent a l'horta sud del País Valencià,empra la paraula cercolat per a referir-se a d'això!Mai l'havía sentida per això l'he buscada.

Unknown ha dit...

M'abuela de Torrent a l'horta sud del País Valencià,empra la paraula cercolat per a referir-se a d'això!Mai l'havía sentida per això l'he buscada.

Nacho ha dit...

Mi abuela es de Sueca y también conoce la palabra y la usa con regularidad. Me encontré con este blog buscando una definición y es exactamente eso. Mal echo o sin acabar de hacer. Y se usa normalmente como adjetivo a las personas. Muchas gracias.

Joanot ha dit...

Pense que és un sinònim de 'encorbat', als que la columna els fa cercle (cèrcol) en lloc de ser recta (normal). D'ací que es diga 'està cercolat' per referir-se a un contrafet o geperut, per exemple, però també 'estic cercolat' quan tires a alçar-te i no pots perquè t¡has quedat enganxat, encorbat o cercolat...

Loira_Ding ha dit...

En mi familia lo han usado desde hace décadas justo para este uso