dilluns, 30 de maig del 2011

Trivial de la llengua

Ja vam parlar fa temps, amb el password de la llengua, de com es pot aprendre valencià de manera lúdica si aprofitem jocs de taula ja existents en el mercat i els adaptem als interessos de l’aprenent de llengua. I és que una activitat de competició on els alumnes interactuen entre si pot ser molt engrescadora, i és ideal per a dinamitzar una classe o per a l’últim dia de curs. Doncs bé, en este cas jo he adaptat el famós joc Trivial Pursuit. La tasca és molt fàcil, tan sols cal crear un bon grapat de fitxes amb sis preguntes i respostes de llengua cada una, que corresponguen als sis apartats o colors que té el tauler del joc original. La divisió que jo vaig fer és esta (però podria ser qualsevol altra, depenent de quins aspectes de la llengua vos abellisca treballar especialment):

Blau: locucions i frases fetes
Rosa: conjugació verbal
Groc: vocabulari, sinònims i antònims
Marró: ortografia (accent, guionet, apòstrof, dièresi, ela geminada)
Verd: pronoms febles
Taronja: paraules derivades, gènere i nombre


Fitxa del Trivial Pursuit normal i corrent. Per cert, fixeu-vos en la primera pregunta.


Fitxes inventades del trivial de la llengua. A l’esquerra les preguntes i a la dreta les respostes. El format es pot fer més o menys treballat. Com no tenia impressora a color, el blau equival al número 1, el rosa al 2, etc.

La resta és posar-se a jugar, amb el tauler, el dau i els formatgets i les regles que ja ens proporciona el joc original. L’únic que hem canviat són les fitxes i amb elles la temàtica del joc.

Una variant del joc pot ser que els alumnes, una vegada dividits en grups i abans de començar a jugar, consulten les fitxes que els dóna el professor i tinguen uns minuts per crear-ne unes quantes de collita pròpia, consultant el manual i els apunts de classe.

7 comentaris:

mapy ha dit...

com podría descarregar-lo és un material magnific!!! si pogués compartir-lo amb el email teu agraïria.

mariapilarfran@gmail.com

moltes gràcies.

deeceipllomallarga ha dit...

Ens agrada molt la teua proposta, som un col·le públic i ens agradaria poder treballar amb aquest trivial en classe. Com podríem descarregar-ho? T'importaria comparti-lo amb nosaltres? El nostre mail és deeceipllomallarga@gmail.com. Mil gràcies

Laura Gallego ha dit...

Hola,

Me'l podries compartir si us plau? sóc professora de llengua catalana i m'aniria molt bé per practicar a l'aula.

Gràcies,

Laura

Unmundodeletras ha dit...

Un joc fantàstic per practicar a l'aula, també sóc mestra i m'aniria genial tindre'l. La meua adreça electrònica és magullesg@gmail.com.
Moltes gràcies.

Unknown ha dit...

Bones! Faig classes de llengua catalana a Costa Rica i em sembla un material genial. Si me'l vols enviar, el meu mail és lauracd94@gmail.com

Anònim ha dit...

Hola! Sóc professora de llengua a un institut de València. Em vindria genial que em passares aquest fantàstic material glorma89@gmail.com.
Gràcies de bestreta

Carme ha dit...

Hola! M'interessa aquest material. Seria possible que mo mandassis. Grasis.
La meva adreça electrònica és: sa.mariansanchez@gmail.com.

Gràcies per l'esforç.