Se diu sagí del greix d’un animal. El de porc s’usa en gastronomia, per exemple, per a fer dolços, com esta coca de sagí que vaig pescar l’altre dia en un forn, feta amb este greix, amb farina, sucre i ous. ¡Mmm! ¡Tan senzill i tan bo!
Els mallorquins li diuen saïm. De fet, la paraula ensaïmada ve d’ací, és el dolç elaborat amb saïm.
Els mallorquins li diuen saïm. De fet, la paraula ensaïmada ve d’ací, és el dolç elaborat amb saïm.
3 comentaris:
M'acabes de deixar "mocat"! molt curiós. Salutacions!
A la Ribera hi ha la forma "segí", potser és una deformació de sagí.
Diuen que l'ensaïmada i la sobrassada, a Mallorca, tenen l'origen en la necessitat de demostrar que no s'era musulmà o jueu, no ho sé, però l'ensaïmada a certs llocs de Mallorca, com per exemple Banyalbufar, es farceix de sobrassada. Curiós.
Potser no té l'origen, però és fàcil que esdevinguera una manera més de diferenciar-se dels musulmans en un comportament social: menjar ensaïmada. Molt curiós, sí.
Les omplin de tot i estan ben bones!
:)
Salut
Publica un comentari a l'entrada