dimecres, 9 de març de 2011

La paraula de la setmana: «sagí»


Es diu sagí del greix d’un animal. El de porc s’usa en gastronomia, per exemple, per a fer dolços, com esta coca de sagí que vaig pescar l’altre dia en un forn, feta amb este greix, amb farina, sucre i ous. Mmm! Tan senzill i tan bo!

El sagí també es pot dir saïm. De fet, la paraula ensaïmada ve d’ací, és el dolç elaborat amb saïm.

3 comentaris:

MEQUETREFE ha dit...

M'acabes de deixar "mocat"! molt curiós. Salutacions!

Francesc Vera ha dit...

A la Ribera hi ha la forma "segí", potser és una deformació de sagí.
Diuen que l'ensaïmada i la sobrassada, a Mallorca, tenen l'origen en la necessitat de demostrar que no s'era musulmà o jueu, no ho sé, però l'ensaïmada a certs llocs de Mallorca, com per exemple Banyalbufar, es farceix de sobrassada. Curiós.

Josep Lluís ha dit...

Potser no té l'origen, però és fàcil que esdevinguera una manera més de diferenciar-se dels musulmans en un comportament social: menjar ensaïmada. Molt curiós, sí.

Les omplin de tot i estan ben bones!
:)

Salut