dimecres, 9 de març del 2011

La paraula de la setmana: «sagí»


Se diu sagí del greix d’un animal. El de porc s’usa en gastronomia, per exemple, per a fer dolços, com esta coca de sagí que vaig pescar l’altre dia en un forn, feta amb este greix, amb farina, sucre i ous. ¡Mmm! ¡Tan senzill i tan bo!

Els mallorquins li diuen saïm. De fet, la paraula ensaïmada ve d’ací, és el dolç elaborat amb saïm.

3 comentaris:

MEQUETREFE ha dit...

M'acabes de deixar "mocat"! molt curiós. Salutacions!

Francesc Vera ha dit...

A la Ribera hi ha la forma "segí", potser és una deformació de sagí.
Diuen que l'ensaïmada i la sobrassada, a Mallorca, tenen l'origen en la necessitat de demostrar que no s'era musulmà o jueu, no ho sé, però l'ensaïmada a certs llocs de Mallorca, com per exemple Banyalbufar, es farceix de sobrassada. Curiós.

Josep ha dit...

Potser no té l'origen, però és fàcil que esdevinguera una manera més de diferenciar-se dels musulmans en un comportament social: menjar ensaïmada. Molt curiós, sí.

Les omplin de tot i estan ben bones!
:)

Salut