dilluns, 24 de març del 2008

La paraula de la setmana: estralejar


Inaugurem una nova secció, a veure si dura: La paraula de la setmana. Es tracta de paraules que, sense més ordre que el meu capritx, aniré penjant a poc a poc amb la seua breu definició. Ho faig perquè, per l’amor de Déu, aquests mots no s’han de perdre. Vejam si els coneixeu. Hui tenim estralejar, la pronunciació valenciana del verb ‘destralejar’, que segons algun diccionari (lamentablement, no tots), a més de barallar-se amb destrals, vol dir ‘parlar molt i exaltadament’; en molts dels casos, sinònim de 'discutir'. Que n'és d'expressiu i metafòric el llenguatge! I és que hi ha paraules que tallen com una destral. Apa, no estralegeu molt amb la mare!

7 comentaris:

Dan ha dit...

Ostres! havia sentit la paraula destraler, però el verb destralejar o estralejar es nou per a mi. Me l'apunto aquesta.
:-)

Armando Zaragoza ha dit...

certament, un gran clàssic valencià.

m'encisa aquesta paraula

Joan ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Joan ha dit...

Amic valencià, aquesta paraula és bona i sortosament em suscita alguns dubtes. Com diu el Dan, molt agudament, sembla que l'adjectiu està més extès, però tinc el dubte de si com apunta Armand és un verb d'ús valencià o si en central també s'usa, encara que estigui en desús. Ho hem d'investigar.

Anònim ha dit...

Ma mare sempre hem deia quan era xicotet: No hem faces estralejar!!, quan hem posava cabut en alguna cosa. Aquesta paraula sempre formarà part del meu vocabulari més genuí i del meu record...

Anònim ha dit...

Ei, estic dotorejant pel teu blog, i quina casualitat: fa poc volia buscar aquesta paraula, que feia temps ningú em deia, i l'altre dia, apa! ma tia me la recordà!!!
bé, en versió e tant oberta que es fa a: astralejar!
Maria.

Busca qui t'ha pegat ha dit...

Demà enllaçaré esta entrada :)
Salut!