dimecres, 7 de setembre del 2011

La paraula de la setmana: «corruixa / curruixa»

Corruixa és un mot que s’utilitza en plural, en les locucions anar en curruixes, tindre curruixes o vindre en curruixes. Significa tindre presses, anar atrafegat o atrotinat per fer alguna cosa. Depén de la zona, la paraula es pronuncia corruixes o curruixes, però segons els diccionaris sembla que la grafia correcta és amb o —jo ho he sentit amb u.

Joaquim Martí Mestre, al seu Diccionari històric del valencià col·loquial, proposa dues accepcions per a este substantiu. La primera significa ‘maldecap, preocupació’, i derivaria del sentit medieval del verb corruixar-se, que significava ‘preocupar-se, indignar-se, anguniar-se, passar ànsia’ —hui dia té més el sentit d’enutjar-se—. La segona accepció de corruixes derivaria de la primera, afegint-li el sentit de ‘moviment’, ‘reacció física’ o de ‘presses’ que pot provocar eixa ànsia, i que hauria pres per la similitud amb el mot córrer.

Exemple: «Volia parlar-li de les novetats del projecte, però la xica anava en corruixes i a penes poguérem parlar dos minuts».

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia

En la meua família, anar de corruixes o de correnses (que no sé com s'ha d'escriure -correnses o corrences-) és anar fluix de ventre (quan te n'entren ganes comences a buscar desesperat un lloc on fer de cos).

Salut
Rafel

Vicent Terol ha dit...

Curiosa paraula. Per ací per la Costera no l'havia sentida mai.

Salut!

Monique LaMer ha dit...

No la he sentit mai de la vida.....que s´ha de fer per enviar-te "una expressió"?

Speaker ha dit...

Rafel, benvingut al blog. Supose que, tot i que l'expressió és tindre presses en general, per algun motiu en la teua família l'heu restringida al context de l'excreció... Ben curiós.

Això de correnses no ho havia sentit mai. Segons el Diccionari Cat-Va-Balear és un gerundi adverbial de "córrer", format com a plural analògic damunt "corrents", pronunciat "correns". I diu que és típic de Mallorca...

Monique: per comentar-me alguna cosa pots escriure al correu que hi ha a la columna dreta (el nom d'este blog tot seguit, arrova gmail punt com).

Lluis pons ha dit...

A Sumacàrcer (La Ribera Alta) sempre s'ha usat i encara ho fem. Un "corruixer-a" es algú que sempre va corrent i "atrotinat" a fer qualsevol cosa. Habitualment no deixa fer a ningú, i es un "manifesser-a", la qual cosa li provoca angoixes i maldecaps.