Poques voltes parle d’adverbis o preposicions en La paraula de la setmana. Hui és el dia. Rant i el diminutiu rantet són variants populars, no normatives, dels mots normatius de ran i arran. Actualització de 2024: el Diccionari normatiu valencià de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dona entrada als adverbis rant, ranter i ranteret; per tant, són normatius.
Diem que una cosa està a rant o rantet d’una altra [o rantet a una altra] quan està quasi tocant-la, fregant-la, a la vora. Així, per exemple, un pardal pot volar rant a terra, o algú es pot posar rant a la paret o deixar-se la frangeta rant dels ulls. Com veeu, en els tres exemples hi ha un objecte la superfície del qual està molt prop d’un altre objecte, però sense arribar a tocar-lo. El cas de rantet, el diminutiu, és ben curiós, ja que sovint es comporta com un adjectiu i, en conseqüència, concorda en gènere i nombre amb el substantiu al qual modifica.
Ací teniu alguns exemples extrets d’internet, que només he retocat ortogràficament:
1) Algú que explica com posar-se una mantellina fallera:
«Em referisc a portar-la més sobre els muscles, que la vora no sobrepasse la cintura. I la vora de dalt ha d’anar a rantet del naiximent del monyo».2) La descripció dels vestidors d’un camp de futbol:
«En el poble on jugava jo a futbol (Riola) els vestuaris eren igual o pitjors que els que tu has descrit i damunt la finestreta sense cristall i justament la talla parava ranteta als ous… és a dir, que tot el mon te vea nuetet tal com Cristo mos dugué».
3) Utilitzat com un adjectiu (justet, pelat, [quasi] aprovat)
«¿Què tal van els exàmens? Pel que veig no van mal, ¿no? Jo ahir vaig fer un i estarà rantet rantet, però volia deixar-me-la per a setembre i finalment em vaig presentar així que no passa res».4) En un poema faller:
Sí Glòria, tu has de ser eixa regina
que al rant de nostra mar, blava i llatina,
destaques per simpàtica i fermosa.
4 comentaris:
A la Ribera hi ha l'expressió "clavar-la rant al mànec" per dir que hom ha clavat la pota ben clavada.
No l'havia sentida, Francesc. Molt curiós! Gràcies per aportar coses, com sempre.
Salut! :)
El meu avi, per dir-me que m'apartara de qualsevol lloc sempre em deia "fes-te a rant". També he sentit la paraula fent descripcions del tipus "caminavem a rant del riu".
M'encanta aquesta secció!
Molt curiosos els exemples, Mequetrefe, gràcies! Sobretot el del teu iaio. Ja em diràs si vols de quina zona és.
M'alegre que t'agrade. Salut!
Publica un comentari a l'entrada