dissabte, 7 d’agost del 2010

La paraula de la setmana: «brullo»


Ja fa uns quatre anys que aprenguí, a les portes de la granja Dulcinea de Barcelona, la paraula catalana mató. En valencià nomenem brullo eixa espècie de «formatge», una massa blanca i mantegosa que resulta de la coagulació de la part caseosa de la llet. Se pot menjar de postres, amb sucre o bé amb mel i anous. També es pot dir brull i brossat, i en castellà es diu requesón.

3 comentaris:

Vicicle ha dit...

Per a mi, l'etimologia d'una paraula li afegeix un plus màgic. Esbrinar la seua història és com reviure una memòria oculta i sàvia. Pense ara en Brull també com a cognom i si tindran ambdues la mateixa arrel.

David MS ha dit...

En valencià sol se diu brullo. No brossat ni mató

Unknown ha dit...

Mató de mata ( de hierba) y brossat (de hierba también)
Se utilizan hierbas en el proceso de de este queso. Brullo no sé salvo lo que comentáis.