Lectures de 2009

Hui estava fent un repàs de les lectures (normalment novel·les) que he fet en el passat any 2009. Malgrat tindre encara pendent de lectura una llarga llista de clàssics de la literatura universal –cosa imperdonable i inajornable–, ha sigut en general un bon any literari: he conegut autors nous; he aprofundit, sobretot, en la novel·la valenciana; he tingut la sort de llegir algun text sublim; he fet lectures amb les quals, si no he gojat apassionadament, he aprés «continguts transversals» (normalment d’història, geografia i especialment llengua –tant estrangera com pròpia). I també, és clar, m’he empassat algun bunyol infumable (però d’eixos no en parlem, que fa lleig i no paga la pena). En fi, per als qui no heu seguit el blog o els que, com a mi, acolliu amb goig les recomanacions, vos he seleccionat alguns d’estos llibres llegits en 2009 en un orde més o manco cronològic. La majoria tenen un enllaç que vos durà a l’apunt corresponent que escriguí al poc de llegir cada llibre.

En valencià (autors valencians):

Plagis, d’Urbà Lozano
Femení Singular, d’Urbà Lozano
Històries marginals, de Josep Lozano: el títol ho diu tot. Contes en els quals els protagonistes són personatges marginats, entre altres, per motius sexuals. Ambient rural riberenc del segle XX. Un curiós exercici literari, amb escenes sovint sorprenents.
La dona forta, Maria Beneyto
Ícar o la impotència, d’Artur Perucho
L’últim serf, de Maria Ibars: la història no em va entusiasmar, però és un clàssic de la novel·la valenciana, interessantíssim lingüísticament i històricament parlant. Reflectix el valencià de Dénia de l’època, i també és un document sociohistòric sobre la misèria de la classe treballadora a finals del segle XIX.
Matèria de Bretanya, de Marcelina Sánchez-Cutillas: text costumiste autobiogràfic, els estius de l’autora en l’Altea de principis del XX. Interessant sociològicament i lingüísticament.
Una biblioteca en el desert, de Joan Francesc Mira
L’home manuscrit, de Manuel Baixauli

En català (autors catalans):

La pell freda, d’Albert Sánchez Piñol
Tretze tristos tràngols, d’Albert Sánchez Piñol

En anglés:

The Scar of David, de Susan Abulhawa
Things I’ve Been Silent About, d’Azar Nafisi: autobiografia de la filla d’un important polític iranià; crònica de l’evolució política i cultural del país i crítica al fundamentalisme. Molt interessant i d’oportuna lectura després del darrer escàndol electoral en Iran.
Think of a number, de John Verdon: novel·la negra, de detectius, assassins en sèrie, trama, diàlegs i escenes tenses i sorpreses. Molt ben escrita; enganxa.

En castellà:

Tranvía a la Malvarrossa, de Manuel Vicent

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les parets parlen: «servei» o «servici»?

La paraula de la setmana: comboi / acomboiar-se

La paraula de la setmana: estralejar