El passat 23 de novembre, el meu treball «Les preposicions de lloc en la novel·la ‘La idea de l’emigrant’» obtingué el premi Joaquim Garcia Girona en la «Jornada sobre el valencià: Pedagogia (llengua i literatura), ús social i normativa». Estic molt agraït a l’associació Taula de Filologia Valenciana, que anualment organitza esta jornada que va per la setzena edició. També vullc agrair a Jordi Cassany-Bates que exposara per mi el treball, ja que, per desgràcia, no poguí assistir a l’acte degut a la meua situació familiar i personal després de la dana del 29 d’octubre.
El treball, que aspira a ser publicat en la revista Aula de Lletres Valencianes - Revista Valenciana de Filologia, estudia l’ús de les preposicions a i en amb sentit de determinació de lloc en la susdita novel·la del gramàtic i escriptor Enric Valor, a fi de comprovar si se’n fa un ús coherent i sistemàtic o, per contra, hi ha variació o vacil·lació. A la llum de les dades i tenint en compte l’enfocament de diversos gramàtics i de la normativa actual, es reflexiona sobre el tractament normatiu de la preposició en.
A l’espera que es publique la investigació, podeu vore ací la presentació de diapositives que la sintetitza. No obstant, tot seguit descric succintament les parts del treball:
En la introducció es comenta la conveniència que els texts siguen coherents davant de la diversitat de formes que presenta la llengua normativa pel que fa a diversos aspectes (conjugació verbal, flexió nominal, etc.) i es presenta el que es treballa en l’exercici: l’ús de les preposicions de lloc; concretament, les preposicions a i en en els contexts [preposició + article definit + substantiu] (per exemple, Estem en/a la plaça) i [preposició + topònim] (Visc en/a Picanya).
En un segon apartat, s’informa i es justifica breument la tria de la novel·la objecte de l’anàlisi.
En el tercer apartat, se sintetitza l’estat normatiu de la qüestió mostrant l’aproximació al tema que han fet diversos gramàtics del segle XX i la normativa actual, i s’informa breument sobre la distribució de l’ús d’estes preposicions en els diversos parlars valencians, incloent-hi el d’Enric Valor.
En un quart apartat, s’agrupa les ocurrències d’estes preposicions en la novel·la susdita de manera que el lector puga percebre fàcilment si hi ha sistematicitat o variació.
En vista dels resultats obtinguts, en les conclusions es proposa una reflexió sobre el tractament normatiu que hauria de rebre la preposició en.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada