La paraula de la setmana: «prunyó»

prunyons
Els prunyons són lesions inflamatòries de la pell que s’originen per l’exposició contínua al fred i a la humitat. Solen aparéixer als dits de les mans i dels peus, però a vegades afecten també els talons, el nas i les orelles. Estes lesions cutànies tenen un color rogenc i provoquen una sensació de picor i de cremor que sol durar unes quantes setmanes, fins que remet el fred o el cos s’hi acostuma. Que ens isquen prunyons o no depén de la sensibilitat que tingam al fred, i també de la circulació sanguínia.

Generacions anteriors a la meua tenen molt presents els prunyons, i em conten que abans este trastorn era una cosa molt usual. Potser és perquè fa cinquanta anys les temperatures descendien més que ara i la vida era més dura. Qui em parla dels prunyons, almenys, estigué més exposat al fred que jo i segurament mal alimentat. Siga com siga, he sentit parlar de persones que han arribat a perdre part d’una orella per culpa dels maleïts prunyons.

L’orige de la paraula prunyó és el llatí perniōne; de fet, «perniosi» és el nom científic del trastorn o malaltia provocada pel fred―. Pareix que la paraula patí un canvi i s’assimilà a «prunyó», una paraula popular ja existent en l’idioma, d’arrel llatina diferent (pruniōne) i que designa una cosa també totalment diferent: el fruit d’un arbust, el prunyoner.

En català els prunyons se diuen penellons.

(Text actualitzat en octubre de 2024)

Comentaris

Anònim ha dit…
la persona que patí més fred (fret, hihiihihi) que tu diu que no et va dir RODADITS
MEQUETREFE ha dit…
Jo he sentit dir "durellons" per referir-se també als prunyons.
Salutacions i tot el que acabe en "-ons" menys collons...
Anònim ha dit…
durellons no te res que vore en els prunyons, els durellons es lo que es diu en castella durezas o callos

Entrades populars d'aquest blog

Les parets parlen: «servei» o «servici»?

La paraula de la setmana: comboi / acomboiar-se

La paraula de la setmana: estralejar