Veges tu!


Passe a sovint pel carrer Jesús de València. L’altre dia caminava als peus de la Finca Roja i vaig vore dos cartells plantats en la vorera que anunciaven la rehabilitació de la paret frontera i les cúpules; l’u del Pla E i l’altre de l’empresa adjudicatària. Eixos detalls els vaig saber quan m’hi acostí, ja que, des de lluny, la informació que em cridà l’atenció fon una frase a peu de cartell: «Vetges tu». Una desafortunada pifiada ortogràfica, ja que «veges», del verb vore, s’escriu amb g i no amb el dígraf tg. Un cas típic d’ultracorrecció, una analogia amb formes verbals que sí que s’escriuen amb eixe dígraf, com ara desitges viatges.

Però molt més sorprenent que les faltes d’ortografia, a les quals ja estem aveats, és la qüestió: ¿I eixa expressió? ¿Què pinta en un cartell d’obra?

Doncs bé, resulta que «Vetges tu i mediterrània» (eixe és el nom complet) és una empresa, un grup d’arquitectes que es dediquen a l’urbanisme i el paisatgisme. I «vetges» n’és el nom oficial, l’escriuen sempre així. Han fet prou projectes en la ciutat de València des de fa un bon grapat d’anys. Varen dissenyar, per exemple, la Casa de l’Aigua (la comissaria del Túria) i un tram de riu fins a Nuevo Centro, que inclou les instal·lacions esportives i algunes fonts. Actualment són responsables de la restauració de la Plaça Redona i, com hem vist, també de la de la Finca Roja.

Alguns dels seus membres són professors d’urbanisme i projectes de la Universitat Politècnica de València. Pareix que alguns dels integrants o fundadors del grup són valencianoparlants. Això fa pensar que potser el nom de l’empresa ve d’una conya seua. ¿O potser és una invitació (passeu i mireu) a vore les seues obres? Siga com siga, una llàstima la falta d’ortografia.

(Text actualitzat en febrer de 2025)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les parets parlen: «servei» o «servici»?

La paraula de la setmana: comboi / acomboiar-se

La paraula de la setmana: estralejar