Vilipendiats abans d'exercir


Com sabeu, perquè ha sigut notícia, durant les darreres setmanes han tingut lloc les oposicions a professorat de secundària de diverses especialitats. Pot ser que, com jo, tingau coneguts que han aprovat i que, amb sort, han conseguit plaça. Enhorabona als dos que conec, que segur que seran uns excelentíssims professors. 

El tractament que s’ha donat al fet en periòdics i en televisió em deixa estupefacte. Alguns mitjans, en lloc d’informar estrictament sobre el celebrable esdeveniment que suposa una nova fornada de mestres i professors en les escoles públiques, s’han dedicat a desprestigiar una vegada més i de manera gens subtil els docents, i, amb això, l’educació pública. No puc pensar altra cosa després de llegir les notícies en les quals es destaca, per damunt de tot, la suposada falta de vocació de molts dels examinands, i el fet que molts es decidixen a opositar a docents com a conseqüència de la crisi, per una necessitat peremptòria de tindre un treball fix... i tota la tiramenga de tòpics que se solen dir i que no són gens innocents.

Estes, digam, tesis les ha alimentat Canal 9 quan ha oferit declaracions molt ben triades d’alguns dels examinands que, bàsicament, declaraven que no volien ser professors, però no tenien altre remei. El diari Las Provincias, per la seua banda, publicava un article sensacionaliste en què oferia als lectors els casos més extrems: quinquagenaris en atur, sense experiència ni vocació i amb quatre boques que alimentar, que no sabien què era una unitat didàctica ni que era necessària, i que abandonaven el procés de selecció amb el cap catxo en assabentar-se que no podien continuar avant.

Quan els mitjans prenen la part pel tot, quan destaquen l’anècdota, la misèria, la crítica gratuïta i donen una visió parcial del fet, ja no estan informant, sinó manipulant. Després d’eixa cobertura del procés opositor, ¿quina serà la imatge que l’opinió pública s’emportarà dels futurs funcionaris públics? Trobe que no cal resposta.

Posats a manipular i a destacar el tòpic, ¿per què no els pega per vilipendiar, per exemple, els opositors a policia nacional o a guàrdia civil? Imagineu-vos la notícia en Canal 9, amb una introducció que destacara la falta de vocació dels aspirants, seguida de les declaracions d’un examinand davant de la càmera: 

«Yo en la vida me había imaginado meterme aquí, pero mira, el hambre aprieta, y sólo con el graduado no iba a ningún sitio, de curro en curro.» 

O les declaracions d’un veí d’un dels opositors: 

«El Josito es un ficha. ¿Ese tiene que mantener la ley y el orden? ¡Si se ha pasado la vida saltándose semáforos con su coche trucado!».

Un tractament com eixe seria motiu d’escàndol, faria que els ciutadans desconfiaren de les forces de seguretat i invisibilitzaria injustament els hornats aspirants a policia que han estudiat de valent per a servir al ciutadà. Preguntem-nos, doncs, per què alguns mitjans han volgut presentar eixa imatge dels futurs treballadors de l’educació pública.

(Text actualitzat en març de 2025)

Comentaris

Anònim ha dit…
Que els mitjans de komunikació manipulen no ens ve de nou i akesta és una manera més de fer responsables dels frakasos del jovent als docents (i no als pares/mares, ells/es sempre eduken tan bé!) L´educakació a Espanya està molt infravalorada, els mestres i professors són els que hi viuen de meravella (segons kom s´ho monte kadaskú potser de veres...però kom tot :D), i tenen moltes vakances i kobren moltíssim pa lo ke fan...i ja veus tu sols han de transmetre el ke saben i edukar...
I potser polítiks i la societat en general, estan molt okupats pensant en no sé ké i no se n´adonen de que si se li donara la importància (i els rekursos) que l´educació públika mereix s´evitarien molts problemes...
Sols hi ha que mirar el kas de Finlandia, ixiren d´una crisi invertint en educació (entre altres koses)i ni molt menys tirant per terra a akells que per vokació (almenys tots els kasos ke jo konek)decidixen agafar la responsabilitat d´edukar i ajudar a fer persones amb criteri propi als més menuts...

Tal volta m´enganyat de professió i el futur de la societat siga ser guardia civil, per tal de vigilar-nos tots/es els uns/es als/les altres (ke de llibertat anem sobrats)...ixiria més barat i amb menys gast intel-lektual (amb tot el respecte als kos de seguretat de l´estat, sense ells no sé ke hi fariem...)

Estik escrivint, escrivint i iwal me n´anat de tema...ara ja no esborre xD

Des de l´horta...salutacions!

Helena.
sotar79 ha dit…
Estic força d´acord amb el comentari, esta clar que el problema de la educació actualment esta molt relacionat amb el moment actual que vivim on per desgracia penso que la funció del profesorat en especial en la educació pública ha sofert un gran desprestigi en els darrers temps, el trist es que un dels millors actius que pot tenir una societat com es el seu capital huma es doni a perdre per culpa de un sistema educatiu que no s´ha plantejat arribar a ser un dels motors socials de un pais

salutacions a la gent del bloc

Victor

Entrades populars d'aquest blog

Les parets parlen: «servei» o «servici»?

La paraula de la setmana: comboi / acomboiar-se

La paraula de la setmana: estralejar