He llegit: «Crim de Germania», de Josep Lozano
Quant a la forma, no és ben bé el paradigma d’allò que entenem com a novel·la. L’estructura no és lineal: tots els capítols tenen com a fil conductor el context de l’època i l’espai geogràfic valencià, però no és necessari llegir-los en orde, puix no hi ha una trama o argument únic ―més que les vicissituds de la revolta― sinó visions personals d’un món, a la manera dels bloguers de hui dia, que fan que el conjunt del text faça sentit. Al llarg del llibre, Lozano farà servir gèneres varis: l’epistolar (cartes personals), el discurs polític dels líders agermanats, el conte o el dietari. Hi abunden els diàlegs, com ara les converses d’inquisidors amb les seues víctimes. S’hi inclouen fins i tot fitxes de personatges, semblants a les fitxes policials de hui dia, amb detalls personals i humorístics, com si es tractara de fitxes d’un joc de rol.
La multiplicitat de veus narradores i testimonis, doncs, enriquix el text i el fa molt dinàmic i curiós: hi trobarem les cartes que redacta un religiós sodomita exiliat al seu amant, que mai no podrà llegir-les, mort per la justícia de la Inquisició; la vida quotidiana de les prostitutes i mercaders de la ciutat de València; la narració de la lluita d’un moro tagarí per guanyar-se la vida, feta per ell mateix ―amb el consegüent i interessant punt de vista sobre els cristians dominants―; els malsons de la virreina Germana de Foix, acusada de trair i de no respectar els furs i costums del regne; els testimonis dels ciutadans que parlen de la Corbina, un personatge popular, una dona acusada de nigromàntica i herètica. Hi haurà tortures (¡la forca!), injustícies, i també amor i sexe.
A més, com sempre, el sempre ben documentat Lozano enriquix el seu text amb un ventall de lèxic riquíssim, exacte, i a sovint divertit, com fa palés l’ús de frases fetes, dites i expressions. Esta vegada vos en deixe uns quants exemples:
- «Juguem al joc de la nit, tu fiques la mel, i jo fique el dit?»
- «Segons el nas, el compàs»
- «Bandir i córrer l’andola»
- «Vindre com oli en un gresol»
Jo he llegit la tretzena edició, de 2001, publicada per 3i4. Darrerament, l’editorial Bromera n’ha tret una revisada i ampliada per l’autor, la coberta de la qual presidix esta entrada.
(Text actualitzat en juny de 2024)
Comentaris
Pilar