El rock’n’roll en valencià - Home Fòssil



Esta setmana em caigué a les mans el tercer volum de Música en valencià – Gira 2008, una arreplega que, pressuposava jo, representava el panorama actual de música feta en valencià. Personalment, si açò és així, confesse que la sensació després d’escoltar-lo és de decepció. I dic decepció perquè malauradament no m’ha sorprés res del que he sentit. Tinc la impressió, després de vore diversos recopilatoris com este, que:

  1. En la temàtica, es perpetuen els tòpics
  2. La gamma d’estils és ben reduïda i, llevat dalguna excepció, el mateix. 

Quant al primer aspecte, el contingut líric: com a valencià que disfruta de la música, trobe a faltar lletres simplement escrites en en la nostra llengua, i tope massa sovint amb cançons del valencià, sobre el valencià o d’assumpts únicament valencians. M’explique: em fa la impressió que tot lo que es diu en este xicotet món gira entorn al que podríem batejar com a 'el monotema’, o siga: la presència continuada i obsessiva en les lletres del nacionalisme de tipus cultural-lingüístic i de reivindicació política. Tot això està molt bé, i respon a un panorama políticament i culturalment complicat, que provoca lògicament un estat perpetu de ràbia o pessimisme. És positiu expressar eixes inquietuds a través de la música. Ara, el problema ve si no eixim d’ací, si açò es convertix en una moda, si ningú tracta de cantar en valencià «amb normalitat». Millor dit, a provocar la normalitat. Em referisc al fet que, un bon símptoma de normalització lingüística seria, precisament, lexistència dun mercat de música en valencià amb una gamma més àmplia d’assumpts quant a les lletres, en què hi haguera més universalitat de temes, com en la música popular cantada en qualsevol altra llengua: enamorament, problemes socials, acarament de la mort, rebel·lia, despit amorós... lo que vullgau. Trobe que eixa normalitat sí que sha aconseguit en la música en català feta a Catalunya. No cal parlar de la música feta en castellà, on trobem tant un Alejandro Sanz com un Manolo Cabezabolo. Això és, per la meua experiència i percepció, lo que falta en la música en valencià: diversitat per a obrir-se a tots els valencians i al món.

Però no només hi ha eixe corrent, digam, reivindicatiu. Hi abunda també el vessant folcloricohumorístic, que podria estar representat per grups com ara Sva-ters o Bajoqueta Rock. Val a dir que he assistit a concerts d’eixes bandes i m’ho he passat d’allò més bé, però pense que cal que hi haja alguna cosa més que això si es vol arribar a més públic. En definitiva, és una llàstima i un mal símptoma, al meu parer, que els grups valencians de cert renom siguen únicament els abanderats d’estes dos maneres de fer. Ben mirat, el fet que existisca una arreplega de música en la qual l’únic element vertebrador és la llengua de les cançons és un símptoma d’anormalitat...

A més, és trist que a vegades els grups que es vanen de cantar en valencià facen un ús de la llengua més prompte pobre, tant fonèticament com quant a vocabulari, ple de barbarismes, cosa que els posa vergonyosament en evidència.

Quant a l’aspecte musical, ja es deduïx que no mhi trobe còmode. Insistisc, sobretot en eixe sentit, la meua és una percepció forçosament personal. Ja ho diu el refrany, «no és polit lo polit, sinó lo que agrada»: Estic segur que els fans de l’ska i de certa música de cantautor deuen estar pagadíssims amb la creació en llengua autòctona. No és eixe el meu cas. No trobe grups de rock valencians que canten en valencià que m’arriben a dir alguna cosa. ¿Estaré molt desinformat, equivocat? Tant de bo algú mho faça vore. En cas contrari, l’escena la veig malament...

Amb tot, hi ha alguna cosa més, ni que siga a nivell underground. Em sorprén que hi haja bandes que porten ja uns anys en escena i que, a pesar daixò, continuen pràcticament en l’anonimat mediàtic o fora dels festivals més importants. Un exemple pot ser la banda Home Fòssil, de Quart de Poblet, que tinguí l’oportunitat de vore anit en directe en la sala Durango de Meliana. El seu estil em recorda, sobretot, rockers com els suecs Hellacopters, amb tocs popers (si Sopa de Cabra tenien l’Empordà, Home Fòssil té Dénia). A estones inclús recorden a bandes del primer heavy-rock com Black Sabbath o Rainbow. ¿Potser és la ràbia del directe?

Crec que, sense ser la quinta essència del rock’n’roll, este grup almenys aporta aire fresc al panorama del rock valencià, i a més, es desmarca de les espirals que jo anomene polititzadora i folcloricohumorística. D’altra banda, és d’agrair que en les seues lletres facen un ús impecable del valencià, de la qual cosa alguns grups haurien de prendre nota. Desconec perquè no han tingut més ressò (potser no shan sabut menejar, no shi impliquen prou, tenen mala sort, pocs diners... ¡qui sap!) i és una llàstima. En sentir-los, a sovint em pregunte per què estos xics no ixen en els recopilatoris de música en valencià.

Podeu comprar la maqueta/disc de la banda al rock bar El Temple, en Quart de Poblet.
Escolteu més temes d’Home Fòssil en el seu Myspace
Vejau vídeos d’alguns dels seus concerts

(Text actualitzat en octubre de 2024)

Comentaris

Anònim ha dit…
No coneixia Home fòssil, els faré cas.

Si bé tens raó en que en la música en valencià abunden eixos corrents que cites, sí que hi ha bandes que s'aparten un poc d'això, sant gatxo, pinka, òscar briz, i els que més fort peguen últimament, com 121db. El que passa és que no ixen a eixe recopilatori que va destinat als que només volen escoltar lo de sempre.
Josep ha dit…
Gràcies per les recomanacions! D'Òscar Briz ja havia sentit alguna cosa. Dels altres no. No pareix que siguen rock, rock, veritat? Però pot estar bé. Hi aprofundiré.

Salut i torna a passar-te!
Catwoman ha dit…
Apunte les vostres recomanacions de música en valencià, ja que m'interessa molt escoltar autors en aquesta llengua. I les crítiques també, és clar, per tindre una orientació.

Salutacions
Josep ha dit…
Vosaltres critiqueu, que jo parle per parlar, no tinc ni idea.

PS: 121db sí els havia escoltat, de fet apareixien al recopilatori esmentat en esta entrada. Però no em van cridar l'atenció. Per cert, he sentit dir que l'estil és "Emo". Jo amb estes noves etiquetes em perd... jo d'això en diria pop-rock...
Anònim ha dit…
sí, els diuen emo, que ben bé no sé el que és, però és més una estètica que un estil.
Si vols alguna cosa més forta ja hauries d'anar a per Inòpia, Voltor, Paral·lel 84.
Flea ha dit…
Coincidisc plenament amb tu, cal provocar la normalitat, més enllà del caire polititzant i humorístic. Els Home Fòssil representen sense dubte una molt bona obertura cap a la normalitat. Hi ha altres que cerquen obrir altres estils, els Make some are us(makesomarreus llegit literal)que més enllà del nom, no busquen cap de les vessants anteriors, més bé explorar l'estil indie o british tipus Hives, Franz Ferdinand, Oasis, Pixies... però cantat en valencià. Lletres sobre el pas del temps, el despit amorós, el desig sexual... ja et mantindré informat.(en sóc el baixista i no és autobombo però, cal fer-se lloc).

P.d: M'agrada el teu bloc, m'hi passaré sovint si no timporta.
Josep ha dit…
Com m'ha d'importar, home! Si el que es tracta és que la gent et llija, comente, critique, es comunique. Si no... "pa què"? :)

Gràcies pel comentari i per la informació sobre el grup, el sentiré segur, i em passaré pel teu blog.

Salut i rock'n'roll!
Flea ha dit…
Hola Josep! Mira et pose l'enllaç perquè et descarregues la nostra primera demo de 3 temes.
http://rapidshare.com/files/206478047/MaKe_SoMe_ArE_uS.rar.html

Entrades populars d'aquest blog

Les parets parlen: «servei» o «servici»?

La paraula de la setmana: comboi / acomboiar-se

La paraula de la setmana: estralejar