dimecres, 11 d’agost de 2010

La paraula de la setmana: «escorribanda»


Des de Tavernes Blanques, a l’Horta Nord, ens arriba aquesta paraula tan bonica: una escorribanda és una escapada, una correguda ràpida i de poca durada. Se sol utilitzar quan la situació implica anar i vindre d’un lloc ràpidament, sense demorar-s’hi massa. Direm, per exemple: Vés en una escorribanda al mercat i compra sal, que encara deu estar obert.

Sembla que l’origen del mot està en el castellà, en l’expressió militar correr la banda, que significa «empaitar una banda de bandolers». També, curiosament, és un mot que existeix en el bable asturià.

4 comentaris:

Francesc Vera ha dit...

en aquesta m'has pillat. No l'havia sentit mai, si de cas ací diem "ves en un bot...". Un dubte: se li odria aplicar a un jugador de futbol que "corre la banda"? (allò que en castellà deien un "carrilero").

MEQUETREFE ha dit...

Al meu poble també "anem en un bot" als llocs, que implica anar a un lloc que està prop, normalament per a tornar de seguida: "Ves en un bot a la tenda i port tomaques..."

MoniCarlos ha dit...

Visiteu Indiecat, el nostre portal de música en català. Amb més de 25.000 entrades en sol un any. Informació, videos, descàrregues, entrevistes...
Tot a http://indiecat.tk/
Una abraçada

Vicent Terol ha dit...

No havia escoltat mai eixa paraula. Sona bé, realment! Divertida, quasi.

Bona aportació, Josep Lluís.