La paraula de la setmana: «ert»

pell erta
Este bebé mamut siberià es quedà ert fa 40.000 anys... i fins hui

Hui vullc parlar d’una paraula que s’utilitza prou en hivern. L’adjectiu «ert» significa dret i rígid, privat de flexibilitat. Un gos pot posar les orelles ertes quan nota algun perill; un gat posa la cua erta quan li acaronem el llom. Diem que una persona camina erta –«erta com un fus», que solem dir– quan ho fa amb l’esquena molt recta i sense menejar massa els braços. I durant els dies de fred, diem que estem erts per a comunicar al nostre interlocutor que tenim molt de fred, que el fred ens ha deixat els membres rígids.

Ert (i erta, erts, ertes) se pronuncia amb una e ben oberta. La paraula és del segle XIV i ve del llatí erectus, erigĕre que vol dir «posar dret, redreçar, erigir». I una última curiositat: la paraula alerta prové de l’expressió italiana all’erta, que exhortava els soldats a posar-se erts (drets o rígids), o siga, a posar-se en guàrdia en cas d’atac.

(Text actualitzat en giner de 2025)

Comentaris

Francesc Vera ha dit…
Molt interesant saber que és del XIV. Gràcies per l'aportació.
ginjol ha dit…
"Ert com un fus". Una frase ben bonica. També l'etimologia del mot "ert", amb desplaçament d'accent inclòs. Enyore la gramàtica històrica a la facultat. Una abraçada.
Josep ha dit…
Salut per a vosaltres!

Entrades populars d'aquest blog

Les parets parlen: «servei» o «servici»?

La paraula de la setmana: comboi / acomboiar-se

La paraula de la setmana: estralejar